Gerhard
Des de la seva seu, situada a l’Antic Hospital de Sant Roc, l’IEV proposa un intens programa d’activitats que el reconeixen com un espai viu, obert, dinàmic i referent cultural del seu territori (www.iev.cat)
L’Espai Gerhard, inaugurat el 25 de setembre del 2022, està dedicat al compositor Robert Gerhard i Ottenwaelder, el vallenc universal, fill de pare suís, mare alsaciana, esposa austríaca, i ciutadà britànic des de l’any 1960.
Vuit anys després, el 1968 es definí en una carta com a “Soc fill de Valls”. L’Espai Gerhard és, en definitiva, una resposta contundent al primer dels objectius recollits als estatuts de l’Institut d’Estudis Vallencs:
L’estudi i divulgació biogràfica i crítica de la persona i de l'obra de ciutadans de l'Alt Camp (…) que hagin sobresortit per les seves activitats culturals, artístiques, econòmiques o socials.
Capella de
Sant Roc
En aquest edifici va estar instal·lat antigament l’hospital de la Vila. Hi ha notícia que el 1563 ja estava en construcció. Encara es conserva una làpida a la façana que parla de l’any 1566 com a data de la col·locació de la primera pedra (possiblement es refereixi a una ampliació). El 1568 es va obrir el nou hospital sota l’advocació de Sant Roc. El 1600 es van fer obres de millora. El 1786 es va concedir permís per a beneir el nou altar de la capella de Sant Roc, que es va ampliar el 1798 i el 1800 es van tornar a fer obres i es va beneir l’hospital restaurat. En els darrers temps l’edifici ha estat ocupat per diverses institucions i actualment és seu de l’Institut d’Estudis Vallencs i de l’Escola Taller d’Art. La capella ha hostatjat també algunes activitats culturals.
Als noranta del s. XX es van fer algunes restauracions al conjunt: es canvià la teulada, es van condicionar els interiors i es remodelà la façana.[1]
La Capella de Sant Roc es l’espai públic dedicat a l’art contemporani de la ciutat de Valls. Es tracta d’una capella dessacralitzada, ubicada a la planta baixa de l’antic hospital de Sant Roc, edifici del segle xvi que actualment acull la seu de l’Institut d’Estudis Vallencs. La Capella inicià la seva trajectòria el 1985, sota la direcció de Pere Isern i Anton Guri, i des de llavors manté una reconeguda activitat de suport a la creació, la producció i la difusió de les arts visuals contemporànies, especialment emergents. La gestió de l’espai és responsabilitat del Museu de Valls, i el seu director, Jordi París, és qui encarrega els continguts de curadoria a un comissari independent.
Explora
L'Espai
Gerhard
Robert Gerhard i Ottenwalder és considerat el màxim exponent de la música catalana del segle XX. Atansar-se a la seva figura és fer-ho a una polièdrica i rica personalitat que abasta les facetes de pianista, compositor, pedagog, promotor, musicòleg i intel·lectual.
A l’Espai Gerhard hi trobaràs 6 itineraris contextualitzadors i 6 exploracions musicals per a endinsar-nos en l’univers d’aquest genial compositor català d’abast universal.
A l’Espai podràs gaudir d’una experiència individual, a partir del teu dispositiu mòbil, o col·lectiva. Si tries la primera opció, et recomanem que et descarreguis l’app controladora al teu mòbil.
UNIVERSAL
01
A l’Espai Gerhard hi trobaràs 6 itineraris contextualitzadors i 6 exploracions musicals per a endinsar-nos en l’univers d’aquest genial compositor català d’abast universal.
A l’Espai podràs gaudir d’una experiència individual, a partir del teu dispositiu mòbil, o col·lectiva. Si tries la primera opció, et recomanem que et descarreguis l’app controladora al teu mòbil.
I ESTÍMULS CULTURALS
02
Però no van ser els únics. A Valls i Barcelona, primer, i a Viena i Berlín, després, el jove Gerhard es va relacionar amb grans figures de la música i de la cultura, i es va impregnar de la modernitat i de l’esclat de l’experimentació contemporània. Posteriorment, també va formar part d’escenes culturals cosmopolites a França i el Regne Unit, on va conèixer personalitats innovadores en la ciència, la literatura, l’art o l’economia.
A LA MÚSICA
DE GERHARD
03
En la producció escènica va col·laborar amb artistes, escenògrafs i dramaturgs de primer ordre com Joan Miró, Isamu Noguchi, Kurt Jooss o George Devine, i és aquí on es fan més patents alguns dels trets identitaris de la seva música.
I L’AVANTGUARDA
04
durant la seva formació, a Viena i Munic amb el cercle de Schöenberg; a Catalunya, amb el grup ADLAN, Miró i Joan Prats; en l’escena intel·lectual parisenca a l’entorn de Nelli Van Moorsel i ja exiliat a Cambridge amb el cercle de la Dra. Roughton i treballant amb creadors com Isamu Noguchi, Peter Brook o John Cage.
I TRADICIÓ
EN ROBERT GERHARD
05
Aquesta combinació va propiciar una música genuïna i insòlita, fruit de la síntesi de la seva base cultural catalana i la seva profunda recerca de nous llenguatges i mètodes de composició.
Ho podem apreciar a composicions com les seves Sardanes, El Quixot, Pandora i Nonet.
PIONER DE LA
MÚSICA ELECTRÒNICA
06
La música que va compondre per a l’obra de teatre The Prisoner és considerada la primera partitura britànica en la qual s’utilitza la cinta electrònica.
A partir de 1950, Gerhard es submergeix en la recerca de les possibilitats de l’electrònica i explora noves maneres de crear en què la música es troba amb la ciència, l’escultura i els audiovisuals.
Registra’t i rep puntualment les novetats
DIVENDRES
De 18.00 a 20:00 h
DISSABTES
De 11:30 a 13:30 h
i de 18:00 a 20:00 h
DIUMENGES i festius
De 11:30 a 13:30 h
Horaris generals
Divendres de 18:00 a 20:00 h.
Dissabtes d’ 11:30 a 13:30h i de 18:00 a 20:00 h.
Diumenge d’11:30 a 13:30 h.
Entrades
La venda d’entrades finalitzarà mitja hora abans del tancament.
Visites concertades de dimarts a divendres (grup mínim 8 persones)
Entrada general 3 €
Entrada reduïda 2€
(jubilats, menors de 18 anys, persones en atur, famílies nombroses)
Socis de l’IEV gratuït
Les persones residents a Valls gaudiran d’entrada gratuïta el darrer cap de setmana de cada mes (cal presentar dni)
Pots reservar ja la teva entrada o adquirir-la al mateix Espai.
Agenda
A LES 12 DEL MIGDIA
Gypsy Rondó, de Joseph Haydn
Mallorca, de Isaac Albèniz
Adagio & Allegro de Benedetto Marcello
Sonata, de Tiago Amarelle
Els joves intèrprets gaudeixin a l’Espai Gerhard d’una experiència concertística completa.
Concert de migdia, el que cobreix una nova franja horària fins ara poc explorada i que pot obrir tot un ventall de possibilitats a l’hora de generar nous públics.
Els concerts de dimecres volen respondre també a un altre objectiu: que la música en viu s’escolti en un espai dedicat justament a reivindicar i potenciar la figura d’un compositor vallenc, en Robert Gerhard i Ottenwaelder.
Esteve Colomès, contrabaix – emergeix del cicle de cambra dels solistes de la Càmera Eduard Toldrà i
de la voluntad d’explorar l’espai fèrtil, en plena expansió, entre la música clàssica i la música popular.
El nom homenatja al genial compositor argentí Astor Piazzolla, que ocupa el lloc central del programa que es podrà escoltar dimecres 15 de març a les 12 del migdia.
La presentació anirà a càrrec d’un altre compositor, Joan Magrané, que conversarà amb l’autor del llibre.